Valper
Siden oppdateres kun når vi venter/har valper

Oppdatering 20/7
Siden alle som har sendt mail til oss har fått beskjed om å følge med på hjemmesiden, går nå en liten info ut her. Vi begynner nok nå å nærme oss 180 forespørsler på valp. Dette forklarer litt hvorfor alt tar sånn tid og at vi ikke klarer å besvare alle mailer vi får med spørsmål. Valpene er klare for levering om 14 dager, og vi skulle absolutt ha begynt å bestemme oss, men er nok ikke helt i mål enda.

Til alle som ønsker gårdshund. Der har vi tatt våre valg på 3 av 4 og det er ikke lenger noen ledige tisper.

Til alle som ønsker toller. Det er ikke lenger noen ledige hanner, men vi har ikke tatt endelige valg på alle tispene.

Dvs at vi kommer fortsatt til å ha flere besøk med de som ønsket gårdshund hann og toller tispe.

En liten oppdatering på hvor langt vi er kommet: Vi har akkurat begynt på besøk. Vi fikk ikke flyttet gårdshundene på stua før bare kort tid siden. 2 av de var så tykke at de ikke kom seg opp på beina på det tidspunktet som er vanlig for de. Dette er ikke uvanlig der det er få valper eller mye melk. Men, det betydde veldig mye ekstraarbeid for oss, da de måtte hjelpes opp. Vi har brukt tid på å trene, men nå er de alle helt jevne igjen. Alle spretter rundt og er akkurat som valper skal være :-)

Noen av valpene skal vi beholde avlsrett på og tispe av begge rasene skal til oppdrettere. Utover dette, er ingen endelige avgjørelser tatt, og vi sender ut mailer etter hvert som vi ser vi har mulighet til besøk.  Mange begynner nok å lure på de får høre fra oss snart, eller om vi har bestemt oss. Vi har ikke engang begynt med besøk. Årsaken er at vi ikke har flyttet valpene ennå. Det gjør vi i valpenes tempo, og pr nå er ikke gårdshundene klar. Tollerne er på vei ut, og muligens får vi de på plass på stua i løpet av dagen (Er litt montering av gjerder og div). Vi ser fortsatt ikke helt hvem de, men noen har begynt å vise litt personlighet
De har alle nå passert 3 uker, og det er det tidligste vi begynner besøk. Selv om vi forstår at det kan være behov for planlegging og at man ønsker å vite, så lar vi oss aldri påvirke til å ta avgjørelser, selv om det kan bety at vi mister valpekjøpere. Som vi har beskrevet før, så er de gjerne 5-6 uker før vi bestemmer noen ting, og noen ganger enda eldre. 6 uker til de er klare for å flytte og vi har fortsatt god tid

Gårdshundgjengen ❤❤

Tollergjengen ❤❤

7/6-20
Alle valpene nærmer seg nå snart en uke gamle og alt går veldig fint. Gårdshunden har nå doblet fødselsvekten, men de gikk heller ikke ned noe i begynnelsen. Tollerne gikk litt ned, men neste gang de ble veid, hadde alle snudd og begynt å øke i vekt. Vi veier derfor ikke valpene lenger, da det bare er en ekstra forstyrrelse nå når alt er greit.

Til alle dere som har sendt mailer med hilsener og lykkeønskninger; TUSEN TAKK!! Vi har ikke sjans til å svare på alle, med det er veldig hyggelig. Til alle dere som nå tenker at kanskje dere også burde sendt mail, så kan jeg si at det vil ikke påvirke våres valg om man sender 1 heller flere mailer. Vi setter selvfølgelig pris på en trivelig mail, men samtidig så er vi så "strenge" på dette med å sende mail, at vi har forståelse for at man kan bli litt redd for å sende for mange. Begge deler er helt greit!!

Vi skal etter hvert begynne å gå gjennom mailene og se hva vi finner ut. Akkurat nå koser vi oss bare med de nydelige valpene våre :-)

En liten oppfordring til alle dere som ikke har skrevet ønsket kjønn. Dette er noe vi etterspør, og bør være beskrevet i mailen fra dere. Det er lov å være nøytral til kjønn, men det skal være gjennomtenkt. Uten at kjønn på valpen er nevnt med et eneste ord, kan vi ikke se at det er tenkt på, og vi kommer ikke til å ta det valget for dere 🙂
(Bilde er av en trill rund Tispe 1 DSG, 4 dager gammel ❤)

A-kullet toller er født
Da er de endelig her. Dette har vi gledet oss sånn til :-). Fødselen startet på morgenen den 2/6-20. Også hun til termin. Første valp ble født kl 18.23 og når kl var 20.24 var 5 ute. Ganske så effektivt. Men så ble det stopp. Først tok hun 2 timer pause, og hun var så rolig at hadde vi ikke tatt røntgen, så hadde vi nok betraktet fødselen som over. Men, så begynte hun å småpresse litt igjen. Dårlige, ineffektive trykk som i hver fall ikke førte til noen valp. Kunne like gjerne være noen små etterrier. Etter en halvtimes tid slik, valgte vi å kontakte veterinærvakta. Da var det nærmere 2 1/2 time siden siste valp og jeg så at hun ikke ville klare det. Vi sto nå i fare for både keisersnitt og død valp. Utrolig kjedelig å måtte evt avslutte en normal fødsel med keisersnitt på siste valpen. Kl 23.35 var vi hos veterinæren, han konstaterte at det fortsatt var igjen en valp og tispa fikk ristimulerende med kjempegod effekt. Siste valpen kom under 10 min etterpå kl.23.55, blå og slapp, men levende. Fikk stimulert den skikkelig og kom seg relativt raskt, men med noe anstrengt respirasjon. Vel hjemme igjen, var det om å gjøre at valpen klarte å holde varmen og var sprek nok til å die. Nok engang er jeg så glad jeg kan ta jobberfaring med meg i hundefødsel. Jeg tenker alltid hva ville vi gjort på et nyfødt barn. Valpen var ikke sprek nok til å holde seg tett til pattene og varmen. Fikk den til å suge litt, men den var kjempesliten. Valgte å håndmelke tispa for å få i valpen den livsviktige råmelka, ga druesukker for å holde blodsukkeret oppe og et kaldt barn legger man hud mot hud, så da la jeg valpen inntil meg i 2 timer. Det var det den trengte for å komme seg nok til å suge selv. Jeg har vært våken minst hver time gjennom natten for å passe på at den den fortsatt suger og nå ser det ut for at alt er bare idyll i valpekassen. En sliten hundemamma og en sliten jordmor, men 6 fine og spreke tollervalper. 4 tisper og 2 hanner. 
❤💙❤❤💙❤

O-kullet DSG er født 🥰
Da har Beyla sine 4 fine valper kommet til verden på termin 1/6-20. Det ble litt mere langdrygt en hva vi hadde sett for oss og erfart med Beyla fra før. Første valp ble faktisk født på cirkle-k på Klett, da vi hadde avtalt et besøk til veterinæren etter altfor lang trykketid og ingen valp. Vi snudde og dro hjem igjen. Nok en gang tok det lang tid før valp nr.2 kom, men så kom de to siste raskt. Mor og valper har det veldig fint og de 4 små var 2 gutter og 2 jenter.  3 med lang hale og en med stumphale 
❤💙💙❤

Røntgen er tatt
I går var begge tispene på røntgen for å telle valper. Vi velger røntgen på våre tisper av flere grunner. 
På vårt første kull i 2012, tok vi ultralyd tidlig i drektigheten. UL konstaterer drektighet, men kan ikke telle valper. Man ser fosterblærer, men du kan ikke garantere at man ser alle OG tispen kan absorbere valper langt ut i drektigheten. Den gangen hadde vi ikke tenkt å ta røntgen, men de siste dagene raste tispa ned i vekt. Vi forhørte oss litt med andre og mere erfarne oppdrettere og de mente det kunne tyde på store eller mange valper. Dermed ble det røntgen og tispa bar på hele 10 valper. Det er veldig mange for en liten gårdshund. 2 dager etter røntgen endte fødselen i keisersnitt og under keisersnittet kollapset hunden, fikk hjertestans og døde (alle valpene overlevde takket være en enorm innsats fra gode hjelpere). Det ble en knalltøff start for oss, og en bratt læringskurve. Vi vil alltid tenke at om vi hadde vist, hadde vi da kunnet hindre den enorme og raske vektnedgangen?? Det får vi aldri vite. 

I 2018 skulle vi ha Luna sitt siste kull. Der var det kun 1 valp. Lathansen vår! Hadde vi ikke tatt røntgen der, så hadde vi nok ventet på valp nr 2 enda ;-) Det er veldig ugunstig for tispa og bære på 1 valp. De får ofte dårlige rier og valpen kan være stor. En røntgen her, gjorde ingen annen forskjell enn at vi viste. Dermed slapp Luna mange ekstra timer fødsel for å prøve og prøve. Hun fikk veldige dårlige rier ( hun har født raskt og effektivt før. 5 valper på 2 timer to ganger), og ble egentlig bare sliten uten at det gikk fremover. Igjen keisersnitt og valp på 350g (vanligvis ligger de mellom 200-250g +-)

Så for oss er røntgen en trygghet, også når tispa føder normalt. Vi vet når hun er ferdig :-) Som oftest roer de seg etter siste valp, men mange er blitt lurt på at tispa bare tar en time eller 2 med pause.

Røntgen kan tas fra dag 45-50, for det er først på denne tiden at valpenes skjelett forkalkes og kan vises på røntgen. Vi venter alltid til etter 50 dager for å være helt sikker, som oftest mellom 50-53 dager. Beyla var på dag 53 og Exi på dag 52. 10 og 11 dager før termin.

Så til resultatet av røntgen som sikkert er langt mere interessant enn masse informasjon ;-) 

Beyla (DSG) venter 4 valper
Exi (Toller) venter 6 valper

Begge venter helt normale kull for rasen. Vi føler oss ganske trygge på at vi har rett antall da vi var 4 stykker som telte.

Så da er det bare å vente på fødsel. 

Vi gleder oss og krysser fingrene for 2 flotte og normale fødsler 🙂

12/5-20
Da tørr vi endelig skrive at tolleren ER DREKTIG. Vi har jo egentlig forstått det lenge, men så redd for å ta feil at vi har vært forsiktig med å tro på det. Men nå er vi ikke i tvil!!
Gårdshunden er på dag 43 og tolleren på dag 42.

3/5-20
Plutselig ble gårdshunden fryktelig "stor", og det er nok ikke lenger tvil om at det kommer gårdshundvalper :-) Da venter vi bare på å se litt mer sikre tegn på tolleren :-) 
Dag 34 på gårdshunden i dag og 33 på tolleren <3 

30/4-20

Nå har det vært stille fra oss siden begge tispene ble parret, og jeg skulle ønske jeg kunne si helt sikkert at begge er drektige. Men, det kan jeg ikke. Vi har valgt å ikke ta ultralyd, da vi synes det er litt spennende å vente på tegnene ;-) Og begge tispene er "annerledes", som de ofte blir når de er drektige. Vi begynner å føle oss ganske sikre, i hvert fall på gårdshunden, men så forventer vi at det skal synes lettere på hun som er såpass liten og i tillegg har hatt flere kull før. De er over 4 uker, og har under 5 igjen :-)

Vi satser på "magebilde" ved neste oppdatering :-)


Oppdatering 1/4-20

Mandag var det klart for nye tester av jentene, og med tanken på hvor mye som måtte klaffe nå, så var ikke optimismen på topp. Prøvene gikk fint å ta, jeg reiser hjem og venter på svar (tar ca 1 time). Da får jeg tlf i fra hannhundeier i Sverige (toller). Der hadde de ikke gjort klart for frysing av sæd, og måtte i såfall sende nedkjølt eller vente 3 timer for å klargjøre. Nedkjølt er veldig risiko, da tispa MÅ være klar i løpet av ca 2 døgn ellers dør de. Jeg hadde ikke fått svar enda, og viste derfor ingen ting om hvordan hun lå ann. Men hun lå på 32, mere enn hva jeg hadde regnet med, og de fikk tappet og klargjort. Vi burde inseminere tirsdag, så her måtte alt gå greit i frakt. Vi fikk 2 alternativ på frakt. En svindyr, som gav oss en stor sikkerhet på å ha det inne 24 timer. En mye rimeligere, men også mye mere usikker på tidsbruken. Vi gikk selvfølgelig for den dyreste. Når vi hadde kommet så lang, var det ikke de ekstra tusen-lappene som skulle stoppe oss :-). 

Så var det gårdshunden. Hun hadde også steget noe raskere og var på 43. Jeg hadde regnet med rundt 30, som ville vært perfekt. Nå var jeg redd vi faktisk ikke ville få en parring fordi hun var forbi. Innen 1 time etter jeg hadde svaret, var jeg på veien. 6 timer igjen til hannhunden.. og hun ville  fortsatt stige på turen...

 Vel fremme til hannen, gikk alt helt supert. Vi fikk en fin parring med heng på 12-15 min. 

Vanligvis ville vi parret neste dag også, men jeg var så sikker på at vi var der i "grevens tid", at jeg så ingen hensikt. Dessuten hadde jeg sæd på vei til tolleren, som da var avtalt å inseminere dagen etter. 

Da var det 6 timer hjem igjen....

Var hjemme kl 03 på natta, fikk noen timer søvn, før jeg ble litt bekymret for pakken. Jeg hadde ikke fått sporingsnr som sist og ante derfor ingen ting hvor den var. Sendte mail til klinikken i Sverige og fikk ikke svar (har tlf tid kun mellom 8-9), så utpå formiddagen ringte jeg fraktselskapet. Jeg var livredd for at noe hadde hendt, siden jeg hadde ikke fått beskjed om noe betaling av frakt på forhånd, og jeg var redd den sto fast et sted pga manglende betaling av frakten. Der var flyet noe forsinket (samme flyet hver dag som kommer med leveringer til fraktselskapet) men de skulle gi meg beskjed når sjåføren som skulle til klinikken min, hadde fått alle utleveringer. Samtidig som jeg får beskjed om at fraktselskapet ikke har min pakke, får jeg mail om at pakken er ankommet klinikken. For en ubeskrivelig lettelse!! 

Så i går kveld, fikk vi en vellykket inseminering av tolleren, med rikelig med spreke spermier :-)

For dere som har fulgt med i dette dramaet, så har vi nå forhåpentligvis valper på vei til både gårdshunden og tolleren, og vi tar mer enn gjerne imot mailer for vår interesselister. Det vil komme oppdateringer under planlagte kull om ikke lenge, med biler og beskrivelser av hannhundene :-)


Oppdatering 27/3-20

Kjenner litt på stresset i forhold til løpske tisper nå. Var så utrolig glad for at den fryste sæden var kommet på klinikken, men så snudde gleden. Det har vært lekasje på beholderen, så den var tom for nitrogen og dermed var spermiene tint. Dvs at de trolig er ubrukelig. Den evig trofaste hannhundeier stiller nok en gang opp og forsøker å få tappet på nytt på torsdag,  slik at vi hadde hatt en ny dose på fredag. Det hadde ikke klinikken i sverige mulighet til, så da får de ikke tappet før mandag. For at det skulle holde, var vi fullstendig avhengig av at tispa ikke hadde kommet for langt i løpetiden, for i følge våre beregninger, begynner vi da å nærme oss siste sjanse. Men, vi har testet i dag (progresterontest som sier oss når tispene nærmer seg klar), og tolleren kommer trolig ikke til å være klar for tidligst tirsdag, så da rekker vi å få en ny beholder opp, hvis det ikke tar lengre tid enn sist. Vi har jo stadig nye utfordringer vi står ovenfor i disse tider, så vi føler oss langt i fra trygg på at dette skal gå. Tenker at det er ikke lov å ha sånn uflaks at det samme skjer igjen. Da er i såfall løpet kjørt. Men, enn så lenge, er vi fortsatt optimistisk på at vi skal klare dette :-)

Vi har også testet gårdshunden, og hun er bittebittelitt foran tolleren og vi håper da på parring over helga engang og krysser fingrene for at vi fortsatt har lov til å bevege oss gjennom kommuner.

 

Oppdatering 25/3-20 DSG

Vi hadde i utgangspunktet ingen planer for gårdshund valper i 2020, da vi hadde konfirmasjon til våren og 2 kull ble da litt mye. Men nå har korona-viruset satt en stopper for konfirmasjonen og vi tenker derfor at Beyla kan få sitt siste kull. Vi har fått ja til parring med en knallflott hannhund, og ser for en mulig parring til helgen eller i begynnelsen av neste uke

Oppdatering 25/3-20 Toller

Tolleren gikk i løpetid 4 dager etter Norge stenger alle grenser. Det betydde selvsagt en stor utfordring for oss, da hannen befinner seg i Sverige. Heldigvis fungerer teknologien og gjennom en rekke mailer ser ting ut for å være et stort steg nærmere og ordne seg. Vi har fått kjempegod hjelp fra fertilitetsklinikken i Uppsala, samt hatt en hannhundeier som har stilt opp til 1000, og dermed ble det sendt fryst sæd fra Sverige i går. Den har i dag ankommet klinikken hvor tispa skal inemineres og venter bare på at hun blir klar. Det er fortsatt en lang vei å gå, da sæden må overleve prosessen, vi må ha riktig tidspunkt på tispa for inseminering og selv da er det ingen garanti.

Inseminering av fryst sæd er ikke så uvanlig for enkelte raser, da man ofte henter nye gener i land som er altfor komplisert å reise til, eller man føler at f.eks en flyreise er for stor påkjenning for tispa. Men, for oss som har drevet med dansk svensk gårdshund i mange år, så er det ikke så vanlig, da de fleste gårdshunder befinner seg stort sett i skandinavia og en reise til hannhunden er da å betrakte som kort :-)


Oppdatering 20/3-20


Toller
 PGA situasjonen med korona-viruset, møter vi nå en utfordring vi ikke så for oss. Tolleren har gått i løpetid, hannen er i Sverige og vi jobber iherdig med å løse dette. Klaffer alt og ingen flere restriksjoner mellom landene kommer den nærmeste tiden, håper vi likevel at vi skal få til valper. Det vil si at vi kommer til å inseminere om alt går greit. Dette vet vi om vi har fått til i løpet av 2 ukers tid og vil da komme med ny informasjon. Vi krysser alt vi har for at vi går sommeren i møte med et tollerkull i hus :-)

DSG:
Vi hadde ingen planer om å parre gårdshund denne våren. Årsaken til dette var at tispene går ofte i løpetid samtidig og vi måtte derfor prioritere tolleren, da vi med flere kull kunne risikere å ta på oss litt vel mye mtp konfirmasjon her hjemme i mai. Nå er konfirmasjonen avlyst, gårdshunden er også gått i løpetid, og det vil derfor også være en stor sannsynlighet for at vi velger å la Beyla få sitt siste kull. Igjen; vi vet mer om 2 uker og legger da ut ny informasjon om dette :-)

VIKTIG!!! Alle som ønsker å stå på liste hos oss MÅ:
- lese valp fra Megarden (under Valper) Der står en del informasjon og hvordan vi gjør det når vi har valper for salg. 
- sende mail ETTER vi har gått ut med informasjon om vellykket parring. Dette gjelder også de som har sendt mail tidligere.

Da vi ikke vet hvordan tiden fremover vil utvikle seg, tar vi selvfølgelig høyde for at vi kanskje må gjøre ting annerledes denne gangen